Svijet
0

U Pekingu razgovori o sjevernokorejskom nuklearnom programu

FENA
Kineski, sjevernokorejski i američki izaslanici na višestranim razgovorima o nuklearnom programu Pjongjanga u utorak razgovaraju u Pekingu, izjavio je kineski glasnogovornik.

Zamjenik sjevernokorejskog ministra vanjskih poslova Kim Kye-gwan stigao je u utorak u Peking gdje se američki izaslanik Christopher Hill nalazi već od ponedjeljka kako bi pripremio obnavljanje razgovora prekinutih prije godinu dana, a kojima je cilj natjerati Pjongjang da odustane od svojih nuklearnih ambicija, javlja AFP.

Po dolasku u Peking, sjevernokorejski izaslanik je izjavio kako je prva nuklearna proba Sjeverne Koreje izvršena 9. oktobra omogućila Pjongjangu da se vrati na put pregovora prekinutih u novembru 2005.

"S nuklearnom probom preduzeli smo defanzivne mjere protiv sankcija koje su nam nametnute. Sada možemo da razgovaramo na ravnoj nozi", izjavio je Kim.

Ove sedmice Christopher Hill treba da se susretne s japanskim i južnokorejskim kolegama, partnerima SAD-a, Kine i Rusije na pregovorima ušestero sa Sjevernom Korejom.