Političari na ulicama
7

U Parizu tradicionalni marševi povodom 1. maja

SRNA
Miting Marine Le Pen (Foto: AFP)
Miting Marine Le Pen (Foto: AFP)
Pet dana pred drugi krug predsjedničkih izbora u Francuskoj na ulicama Pariza danas se održavaju tradicionalni mitinzi povodom Međunarodnog dana rada - 1. maja.

I stranka krajnje desnice "Nacionalni front" danas u Parizu održava "patriotski" miting kao znak sjećanja na Jovanu Orleanku, koju je katolička crkva proglasila za sveca.

Međutim, danas će u glavnom gradu Francuske biti održan u treći miting pošto je predsjednik Nicolas Sarkozy pozvao pristalice da se okupe u Parizu radi proslave "pravog rada".

Njegov poziv, koji je upućen nakon prvog dana izbora 22. aprila na kojima je najviše glasova osvojio kandidat Socijalista Francoise Oland, izazavao je kontroverzu.

Radnički sindikati optužuju predsjednika da pokušava da podijeli radnike. Sarkozi je kasnije povukao riječi "stvarni rad", ističući da je želio da ukaže na "pravu proslavu" rada.

Analitičari pažljivo prate dešavanja na mitingu Marine Le Pen ne bi li bilo kakvih naznaka koga će ona podržati u drugom krugu predsjedničkih izbora.

Le Penova je osvojila treće mjesto na izborima, čime su njene pristalice glavni činioci u drugom krugu.
Ona se do sada uzdržavala od iskazivanja podrške bilo kojem od kandidata.

Analitičari smatraju da će njeni interesi biti bolje zastupljeni porazom Sarkozyja, čime će biti oslabljena njegova stranka UMP, a njena partija ojačana kao alternativa.