Nije iznenađujuće
49

U Parizu se za godinu dana udvostručio broj biciklista

B. R.
Pariske vlasti investiraju desetine miliona eura u biciklističku infrastrukturu (Foto: EPA-EFE)
Pariske vlasti investiraju desetine miliona eura u biciklističku infrastrukturu (Foto: EPA-EFE)
Broj biciklista u Parizu se udvostručio u periodu od oktobra 2022. do oktobra 2023. godine, što je značajan korak ka održivoj urbanoj mobilnosti.

Zamjenik gradonačelnice Pariza David Belliard iz stranke Zelenih je konstatovao da je biciklizam postao dio identiteta grada. Uprkos izazovima poput loših vremenskih uslova, veliki je broj biciklista koji postavljaju rekorde i mijenjaju urbani pejzaž.

"Znali smo da je upotreba bicikala otišla daleko dalje od modnog trenda. Iako je vrijeme pogoršano posljednjih sedmice, još uvijek bilježimo rekorde", kazao je Belliard.

Ovo nije iznenađujuće s obzirom na značajne investicije u biciklističku infrastrukturu od 2015., kada je gradonačelnica Anne Hidalgo odlučila da se 150 miliona eura uloži u biciklističke staze i druga potrebna infrastruktura. Investicije su se povećavale kako bi Pariz bio "100 posto biciklistički grad".

I malo je vjerovatno da će se investicije u biciklističku infrastrukturu usporiti. Naime, samo za promociju biciklizma u cijeloj Francuskoj planirano je da se u naredne četiri godine uloži dvije milijarde eura, prenosi kanadski portal posvećen biciklizmu Momentum Mag.