Svijet
0

U Parizu otvorena međunarodna konferencija o Darfuru

FENA
Foto: Pariz
Foto: Pariz
Predstavnici velikih sila, među kojim su Kina, SAD, Francuska i međunarodne organizacije, otvorili su u ponedjeljak u Parizu međunarodnu konferenciju na kojoj bi trebalo ujediniti napore za rješavanje krize u Darfuru i pokazati odlučnost prema sudanskom režimu.

Ovo je prva konferencija ovog tipa organizirana otkako je u februaru 2003. godine počeo rat u zapadnoj sudanskoj pokrajini, u kojem je ubijeno 200.000 ljudi i raseljeno 2,1 miliona stanovnika.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice, čija zemlja osuđuje "genocid" i optužuje režim u Kartumu i generalni tajnik UN-a Ban Ki-moon prisustvuju konferenciji.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy zatražio je u ponedjeljak, prije otvaranja skupa, da međunarodna zajednica bude "odlučna" sa Sudanom ako odbije da sarađuje.

Sudan je ocijenio da je ova konferencija "neumjesna".

Nakon višemjesečnih diplomatskih pritisaka Kartum je 12. juna prihvatio da sadašnje afričke snage u Darfuru, koje se sastoje od oko 7.000 loše opremljenih vojnika, zamijene snagama iz Afričke unije i UN-a, uz još 20.000 vojnika i policajaca.