{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Parizu nastavljena međunarodna konferencija o djeci-vojnicima

F
6.2.2007. u 10:55
0
0
U Parizu nastavljena međunarodna konferencija o djeci-vojnicima
0
U Parizu nastavljena međunarodna konferencija o djeci-vojnicima
Foto: AP
Međunarodna konferencija u Parizu o djeci-vojnicima nastavila je u utorak s radom koji bi trebalo da se završi tako što će 60 prisutnih država preuzeti "obaveze" u borbi protiv ovog zla koje je pogodilo 250.000 djece i adolescenata.
Konferencija treba proglasiti dokument o specifičnim mjerama - "Pariski principi", koji će sintetizirati najbolju praksu u oblasti borbe protiv upotrebe djece-vojnika, deset godina poslije "Keptaunskih principa", prvih te vrste, donesenih 1997.

"Nije prihvatljivo da vlade odlučuju o općoj amnestiji za počinioce ratnih zločina, za masakre, za regrutaciju djece. A to se događa u nekim zemljama", kazala je Lysiane Andre iz jedne nevladine organizacije, javio je AFP.

"Mogu se preduzeti međunarodne sankcije, zabrana putovanja, zamrzavanje bankovnih računa, embargo na oružje osobama, naoružanim grupama i zemljama koje regrutiraju djecu", dodala je ona.

Konferencijom kopredsjedava francuski ministar vanjskih poslova Philippe Douste-Blazy i Ann Veneman, generalna direktorica UNICEF-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: