Svijet
0

U Pakistanu ubijeno osam plemenskih starješina

FENA
Osam plemenskih vođa angažovanih u posredovanju oko primirja između snaga sigurnosti i pobunjenika na nemirnom pakistanskom sjeverozapadu ubijeno je, saopćile su vlasti u ponedjeljak.

U međuvremenu je napadač samoubica detonirao bombu u gostinjskoj kući u kojoj odsjedaju vojni oficiri, također na sjeverozapadu zemlje, ranivši jednu osobu, saopćile su vlasti, javio je AP.

Plemenske starješine ubijene su u odvojenim napadima u nedjelju navečer i u ponedjeljak ujutro u Južnom Waziristanu, planinskoj regiji blizu afganistanske granice za koju je poznato da je operativno područje talibana i al-Qaide, navodi sigurnosni zvaničnik i vojska u saopćenju.

Pobunjenici su ubili trojicu od starješina na tržnici u Wani, najvećem gradu regije, dok je ostalih pet ubijeno u napadima na njihove domove, saopćio je sigurnosni zvaničnik.

Strarješine su se trebale sastati u ponedjeljak u Wani kako bi raspravljali o pregovorimna, izjavio je zvaničnik koji je tražio da ostane anoniman jer nije bio ovlašten da govori medijima.

Pakistan je saveznik u američkom ratu protiv terorizma, a njegove snage sigurnosti vodile su intenzivne borbe protiv militanata u Južnom Waziristanu. Iako je vlada ohrabrila umjerene plemenske starješine da posreduju u postizanju primirja u regiji, zabilježila je malo uspjeha.

U samoubilačkom napadu, bombaš se raznio kada su ga zaustavili vojnici na kontrolnom punktu, ranivši jednu osobu, sudeći po vojnom zvaničniku koji je tražio da ostane anoniman jer nije bio ovlašten da govori medijima.

Napad se desio u gradu Kabalu u regiji Swat, bivšoj turističkoj destinaciji gdje se snage sigurnostri bore protiv lojalista protalibanskog imama. Swat je oko 300 km sjeverno od Južnog Waziristana.

Pakistansko-afganistanska granica dugo se smatra potencijalnim skloništem vođe al-Qaide Osame bin Ladena i njegovog zamjenika Aymana al-Zawahrija, a Amerikanci vrše pritisak na vladu predsjednika Perveza Musharrafa da slomi pobunjenike koji djeluju u tom području.