Svijet
0

U Pakistanu 85 opozicionih poslanika podnijelo ostavke

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Osamdeset pet opozicionih poslanika podnijelo je kolektivnu ostavku u utorak u parlamentu Pakistana, u znak protesta protiv kandidature šefa države Perveza Musharrafa na predsjedničkim izborima od 6. okrobra, koju oni smatraju protuustavnom.

Ova ostavka, najavljena već nekoliko dana, a nakon koje bi u popodnevnim satima trebala uslijediti ostavka poslanika iste opozicije u skupštinama provincija, neće najvjerojatnije dovesti u pitanje izbor generala Musharrafa 6. oktobra, jer su izbori u parlamentu i skupštinama provincija neposredni a šef države u njima ima veliku većinu.

Nacionalna skupština, donji dom parlamenta, ima 342 poslanika.

Osamdeset pet poslanika Pokreta svih stranaka za demokratiju (APDM), koji okuplja sve laičke i vjerske opozicione stranke, uključujući i muslimanske fundamentalističke pokrete, podnijeli su ostavke predsjedniku Nacionalne skupštine.

"Danas podnosimo ostavku jer smatramo da je predsjednikova kandidatura ilegalna i protuustavna", objasnio je Liaquat Baloch, član alijanse.

Ova kolektivna ostavka uslijedila je četiri dana nakon što je Vrhovni sud ocijenio prihvatljivom Musharrafovu kandidaturu, koju on najavljuje već šest mjeseci uprkos sve većim protestima na ulicama i u pravosudnim institucijama.

Dvojica Musharrafovih rivala od 6. oktobra ponovo su uložili žalbe Ustavnom sudu protiv generalove kandidature.

Mnogobrojni politički analitičari smatraju da će, u slučaju ponovnog izbora Musharrafa, biti za njega teško sačuvati de facto vlast nakon parlamentarnih izbora početkom 2008.