Indija
0

U padu transportnog aviona 14 mrtvih

SRNA
Transportni avion indijskih oružanih snaga srušio se danas na sjeveroistoku Indije, nedaleko od sporne granice sa Kinom, pri čemu je poginulo14 lica, izjavili su zvaničnici.

Avion je juče nestao dok je po lošim vrmenskim uslovima i slaboj vidljivosti letio iznad planina u indijskoj državi Arunachal Pradesh.

"Avion se srušio. Vojska je pronašla svih 14 tijela", rekao je visokorangirani državni zvaničnik Amzad Tak.

Avion je bio na rutinskom letu za dostavu hrane, lijekova i drugih potrebština vojnicima koji obezbjeđuju granicu u udaljenim i nepristupačnim oblastima.

Indija i Kina vodile su 1962. godine kratkotrajni rat oko granice na Himalajima i obje strane tvrde da je druga okupirala velike, ali uglavnom nenaseljene dijelove teritorije.

Mada su Indija i Kina potpisale sporazum za održavanje "mira i zatišja" duž sporne granice i saglasile se da će pronaći političko rješenje spora, u razgovorima je postignut veoma mali napredak.

Guverner države Arunachal Pradesh Jej Jej Sing rekao je 8. juna da će Indija rasporediti dodatnih 50.000 do 60.000 vojnika duž granice sa Kinom.	
Indijska vojska saopštila je da su tokom protekle godine kineski vojnici nelegalno prešli granicu u državi Arunachal Pradesh i da zbog toga traže dodatne snage.

Zvaničnici navode da će, osim vojske, Indija u spornu zonu rasporediti i naoružanje, dok će biti izgrađene i piste.

Granica između Kine i Indije duga je više od 1.000 kilometara.