Svijet
0

U padu slovačkog vojnog aviona u Mađarskoj poginulo 42 ljudi

FENA
Najmanje 42 osobe su poginule kada je slovački vojni avion koji je vraćao kućama vojnike s Kosova udario u planinu u sjeveroistočnoj Mađarskoj, saopštili su zvančnici u petak.

Samo jedna osoba preživjela je pad aviona AN-24 u četvrtak u blizini slovačke granice, saopćio je portparol Nacionalne policije Laszlo Garamvolgyi. Preživjeli je prebačen u bolnicu u slovačkom gradu Košice, ali nije bilo nikakvih trenutnih vijesti o njegovom stanju.

Tibor Dobson, portparol Nacionalne službe za spasavanje u katastrofalnim situacijama, izjavio je da su 43 osobe bile u avionu i da su svi osim jednoga poginuli, na osnovu liste putnika koju je pružila slovačka ambasada u mađarskoj prijestonici Budimpešti, javio je AP.

Među njima je i 35 putnika koji su imali neki vojni čin i osam članova posade, kazao je Dobson.

Garamvolgyi je, međutim, izjavio kako je 45 ljudi bilo u avionu i da je 44 poginulo. Ta razlika u brojkama nije se mogla odmah pojasniti.

Oficir NATO-a, koji je govorio pod uslovom da ostane anoniman jer nije bio ovlašten da se obraća medijima, izjavio je na Kosovu da je avion prevozio slovačke vojnike koji su se vraćali kućama nakon što su odslužili svoju misiju u snagama pod NATO-vim vodstvom. Zvaničnik je saopćio kako su slovački vojnici pomogli u patroliranju duž granice između Kosova i Srbije.

Sudeći po saopćenju lokalne policije, avion je zakačio drveće tokom 400 metara leta prije nego što je udario u planinu. Kontrolori zračnog saobraćaja izgubili su svion iz vida nakon 19,30 sati, a vlasti su počele primati izvještaje o padu od očevidaca kratko nakon toga.

"Početna inspekcija je pokazala da avion nije prevozio oružje, municiju ili eksplozive", navodi oblasna policija Borsod-Abauj-Zemplena u saopćenju.

Gergely Abraham, portparol ministarstva za ekonomiju i saobraćaj, izjavio je da se područje u kojem se desila nesreća nalazi oko 250 km sjeveroistočno od Budimpešte i da nije gusto naseljeno, ali nije pružio druge detalje.

Mađarski spasioci i vatrogasne posade bili su na mjestu pada, saopćio je portparol mađarskog ministarstva unutrašnjih poslova Sandor Orodan.

Češka novinska agencija CTK javila je kako je slovački premijer Mikulas Dzurinda sazvao kasno sinoć sastanak s ministrima u vladi.

Agencija je također javila da je slovačka vojska poslala helikoptrer na mjesto nestreće, ali da nije bio u stanju da prizmelji zbog lošeg vremena.