Svijet
0

U padu helikoptera u Musharrafovoj pratnji poginula četvorica vojnika

FENA
Jedan od tri helikoptera u pratnji pakistanskog predsjednika, generala Perveza Musharrafa, srušio se u pakistanskom dijelu Kašmira u ponedjeljak, a svih četvero vojnika u njemu je poginulo, saopćilio su zvaničnici. Jedan zvaničnik je izjavio da je tehnička greška uzrok pada.

Musharraf - ključni američki saveznik u njenom ratu protiv terora - stigao je do svog odredišta, izjavio je vojni portparol, general major Waheed Arshad za TV stanicu Dawn News.

Abbas Gardezi, lokalni novinar, izjavio je da je gledao vojni helikopter kako se obrušava oko 20 km južno od Muzaffarabada, najvećeg grada u pakistanskom dijelu sporne himalajske teritorije.

Kazao je da je helikopter udario o tlo, da je došlo do eksplozije i da je potpuno izgorio.

Visoki vojni zvaničnik koji je tražio da ostane anoniman jer nije bio ovlašten da se obraća medijima, izjavio je da je helikopter bio jedan od tri koja su prevozila Musharrafa do Muzaffarabada radi obilježavanja druge godišnjice zemljotresa od sedmog oktobra 2005. u kojem je poginulo skoro 80.000 ljudi.

Arshad je izjavio kako je helikopter pao uslijed tehničke greške dok je bio na putu ka Muzaffarabadu. "Četvorica vojnika su poginula i nekoliko ih je povrijeđeno", kazao je.

Arshad je izjavio da je predsjednik bio na drugoj lokaciji kada je helikopter pao. On je odbio reći koliko blizu je Musharraf bio mjestu nesreće.

"Predsjednik je bio u drugom helikopteru i sigurno je stigao do mjesta do kojeg je krenuo", kazao je.

Arshad je izjavio da zvaničnici provjeravaju detalje oko identiteta poginulih i povrijeđenih.

Predsjednički portparol Rashid Qureshi bio je među nekoliko putnika koji su povrijeđeni u nesreći, izjavio je visoki vladin zvaničnik za Associated Press.

Zvaničnik je tražio da ostane anoniman jer nije bio ovlašten da govori o toj temi. Obavještajni zvaničnik potvrdio je da je Qureshi povrijeđen. Nijedan zvaničnik nije imao detalja o Qureshijevom stanju.

Mjere sigurnosti su bile jake u Muzaffarabadu u ponedjeljak ujutro, a kretanje građana je ograničeno oko grada, očigledno u očekivanju važnog gosta.

U subotu je Musharraf odnio uvjerljivu pobjedu na glasanju među poslanicima. On čeka na presudu Vrhovnog suda oko njegove podobnosti da učestvuje na izborima kako bi saznao da li će osvojiti novi petogodišnji mandat.