Svijet
0

U padu helikoptera poginuo načelnik tajvanskog Generalštaba

SRNA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Načelnik Generalštaba vojske Tajvana vazduhoplovni general Šen Ji Ming poginuo je sa još sedam osoba prilikom prinudnog slijetanja helikoptera u planinskoj oblasti nedaleko od glavnog grada Taipeija, saopćilo je Ministarstvo odbrane.

Veći dio olupine leži u šumi, dok su elise potpuno uništene. Desetine spasilaca pretražile su ostatke u potrazi za preživjelima, prikazano je na slici koju su objavile vlasti.

Prinudno slijetanje je preživjelo 13 osoba, objavila je vojska.

Ministarstvo odbrane saopćilo je da je poslalo spasilačku ekipu nakon što je helikopter tipa "crni jastreb" morao prinudno da sleti u Novom Taipeiju. Kontakt sa helikopterom izgubljen je u 8:22 sati po lokalnom vremenu.

Šen je krenuo iz glavnog grada u posjetu vojnicima na sjeveroistoku zemlje uoči obilježavanja Lunarne nove godine krajem mjeseca.

Tragedija se desila uoči održavanja predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Tajvanu 11. januara.

Predsjednica Caj Ing Ven, koja pokušava da osvoji novi mandat, otkazala je sve aktivnosti u kampanji u naredna dva dana i pozvala vlasti da učine sve što mogu u akciji spašavanja.

SAD, koje formalno nemaju diplomatske odnose sa Tajvanom, ali su njegov najveći strani saveznik i snabdjevač oružjem, prodale su ovoj zemlji 60 helikoptera tipa "UH-60M crni jastreb" 2010. godine.

U ovom trenutku nije poznato da li je pala jedna od tih letjelica.