Sudarili se u zraku
80

U padu dva američka helikoptera na Aljasci poginula tri vojnika

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Dva helikoptera vojske Sjedinjenih Država sudarila su se i potom srušila u četvrtak tokom povratka s vježbe u saveznoj državi Aljaska, što je rezultiralo smrću tri vojnika, dok je četvrti zadobio povrede.

Dvojica vojnika umrla su na mjestu nesreće u blizini Healya na Aljasci, a treći je preminuo na putu do bolnice u Fairbanksu, navodi se u saopćenju vojske. Rečeno je da se četvrti vojnik liječi u bolnici zbog povreda.

Imena poginuluh nisu objavljena dok se ne obavijeste rođaci, rekla je vojska.

U svakom helikopteru AH-64 Apache bile su dvije osobe u trenutku pada, rekao je ranije u četvrtak John Pennell, glasnogovornik američke vojske Alaska.

Helikopteri su bili iz 1. jurišnog bataljona, 25. zrakoplovne pukovnije u Fort Wainwrightu, baziranoj u blizini Fairbanksa.

"Ovo je nevjerojatan gubitak za porodice ovih vojnika, njihove kolege vojnike i diviziju", rekao je general major Brian Eifler, zapovjednik 11. zračno-desantne divizije, u izjavi vojske.

Vojska je rekla da se uzrok nesreće istražuje i da će više detalja biti objavljeno kada budu dostupni. Nesreća je druga nesreća vojnih helikoptera na Aljasci ove godine.

U februaru su dva vojnika ozlijeđena kada se helikopter Apache prevrnuo nakon polijetanja s Talkeetne. Helikopter je bio jedan od četiri koji su putovali u združenu bazu Elmendorf-Richardson u Anchorageu iz Fort Wainwrighta.

U martu je devet vojnika poginulo kada su se dva helikoptera američke vojske Black Hawk za medicinsku evakuaciju srušila tijekom rutinske noćne vježbe oko 48 kilometara sjeveroistočno od Fort Campbella, Kentucky.