Svijet
0

U padu Black Hawka u Iraku poginulo 14 američkih vojnika

FENA
Foto: AFP;
Foto: AFP;
Američki vojni helikopter se srušio u srijedu u sjevernom Iraku, a svih 14 američkih vojnika u njemu je poginulo, saopćila je vojska. Vojska je saopćila kako početni izvještaji ukazuju da je helikopter imao mehanički problem i da nije bilo nikakvih nagovještaja neprijateljske vatre, ali je uzrok pada još pod istragom, javio je AP.

Helikopter UH-60 Black Hawk bio je u paru helikoptera koji su izvodili noćnu operaciju kada se srušio. Četiri člana posade i deset putnika u letjelici poginulo je u padu, sudeći po saopćenju.

Četrnaest poginulih vojnika bili su pripadnici Borbene grupe Munja, saopćila je vojska. Ona nije objavila imena poginulih dok se ne obavijesti rodbina.

To je najteži pad američkog helikoptera u Iraku od 20. januara kada se jedan Black Hawk srušio u pokrajini Dijala sjeveroistočno od Bagdada a u padu je poginulo 12 vojnika. Vojska je tada saopćila kako je moguće da je helikpter oboren oružjem koje se ispaljuje s ramena.

Ovim je pogibijama broj američkih vojnika koji su poginuli od početka iračkog rata u martu 2003. porastao na 3.721, sudeći po računici Associated Pressa.