Svijet
12

U Oslu uvedena zabrana saobraćanja za dizel vozila zbog zagađenja zraka

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Oslo će ove sedmice uvesti zabranu saobraćanja za dizel vozila najmanje dva dana, kao znak borbe protiv zagađenja zraka koje je u porastu, što je neke vozače naljutilo, jer su ih vlasti prije nekoliko godina pozvale da kupuju dizel automobile, piše The Guardian.

Uvođenje ove mjere je naljutilo neke vozače koje su 2006. godine gradske vlasti ohrabrile da kupuju dizel vozila koja su u to vrijeme smatrana najboljim izborom za zaštitu okoliša.

Zabrana će biti na snazi na lokalnim putevima, ali se neće primjenjivati na međunarodni autoput koji je izuzetno važan za norveški kapital. Bolje atmosferske prilike se očekuju u četvrtak. Vozače koji prekrše zabranu kažnjavat će novčanom kaznom od 200 eura.

"Ne možemo u Oslu tražiti od djece, starijih i onih koji pate od respiratornih problema da ostanu kod kuće zbog toga što je zrak previše opasan za udisanje", izjavila je gradska čelnica Lan Mari Ngujen Berg za norveške medije.

Ovo je prvi put da Oslo uvodi zabranu ovakvog tipa nakon što je gradsko vijeće donijelo odluku.

"Odlučite se već jednom. Nije prošlo dugo otkako je Jens Stoltenberg (bivši premijer Norveške i sadašnji generalni sekretar NATO-a) preporučivao dizel vozila. Nismo sigurni da zaista znate šta je najbolje", napisala je jedna od pogođenih vozačica Irene Signora na Facebook stranici lista Verdens Gang.