Učestvovalo 1.000 ljudi
31

U Oslu protesti zbog Nobelove nagrade za Evropsku uniju

SRNA
Sa protesta u Oslu (Foto: AFP)
Sa protesta u Oslu (Foto: AFP)
Oko 1.000 pripadnika ljevičarskih grupa i organizacija za zaštitu ljudskih prava održalo je danas u Oslu protest povodom dodjeljivanja Nobelove nagrade za mir Evropskoj uniji.

Oko 50 organizacija održalo je protestnu šetnju dan u oči uručivanja nagrade, uz tvrdnju da EU nije demokratska organizacija i da održava veliku vojsku u vrijeme kada građani trpe posljedice ekonomske krize.

"Alfred Nobel rekao je da nagradu treba da dobiju oni koji se zalažu za razoružavanje. EU to ne čini. Ona je jedan od najvećih proizvođača oružja u svijetu", izjavila je jedna demonstrantkinja.

I neki od prethodnih dobitnika ovog priznanja rekli su da EU ne zaslužuje nagradu. Norveška Socijalistička ljevičarska partija, koja je dio Vlade premijera Jensa Stoltenberga, pridružila se protestu, prenio je Reuters.

Nobelov komitet, čije je sjedište u Oslu, dodijelio je ove nagradu za mir Uniji uz objašnjenje da je ta organizacija ujedinila kontinent poslije dva svjetska rata, dajući joj podršku u vrijeme ekonomske krize.

Nagradu će u ime EU sutra primiti najviši zvaničnici.