Svijet
0

U operaciji talijanske i američke policije uhapšeno 90 mafijaša

FENA
U najvećoj operaciji od vremena protumafijaške akcije "Pizza Connection", talijanska i američka policija uhapsile su u četvrtak 90 mafijaša, obitelji Inzerillo, Gambino i Di Maggio.

U operaciji FBI-a i talijanske policije, nazvanoj "Old bridge", nakon dvogodišnje istrage u zatvorima u Palermu i New Yorku završili su članovi poznatih mafijaških obitelji koji su ponovno pokušavali osvojiti nekadašnju "slavu" u krijumčarenju drogom.

Svi uhapšeni su nasljednici nekadašnjih šefova Cosa nostre a operacija je provedena u predgrađima Palerma (Passo di Rigano, Cruillas, Boccadifalco, Torretta i Carini), te u četvrtima New Yorka (Cherry Hill i Brooklyn).

To je, navodno, samo prva operacija u nizu koji će uslijediti u protumafijaškoj borbi Italije i SAD-a. Naloge za hapšenja potpisali su istražni suci i tužitelji u Palermu (Giuseppe Pignatone, Maurizio De Lucia, Domenico Gozo, Roberta Buzzolani, Michele Prestipino, Nino Di Matteo i Guido Lo Forte).

Uhapšen je Francesco Paolo Augusto Cali, poznat u Brooklynu kao Frank ili Franky Boy, koji je bio neka vrsta koordinatora poslova između američke Cose nostre i mafijaških obitelji u Palermu. Mnogi sicilijanski mafijaši su od 2003. putovali na liniji Italija - SAD i o "poslovima" obavještavali Franky Boya, člana mafijaške obitelji Gambino.

U Palermu je uhapšen Giovanni Inzerillo, drugi sin Totuccia, jednog od velikih šefova sicilijanske mafije prije no što je prevlast preuzeo klan iz Corleonea.

Kako javljaju talijanski mediji, prenosi Hina, zajednička operacija američke i talijanske policije, pokrenuta još prije dvije godine, dobila je zamah nakon što su u augustu prošle godine Giovanni Inzerillo i njegov bratić Giuseppe poslije zajedničke posjete stricu Francescu u zatvoru u Torinu, počeli govoriti o svom "povratku" u poslove.