Svijet
2

U oluji Xaver u Poljskoj život izgubile četiri osobe

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Bilans stradalih u oluji Xaver u Poljskoj se povećao na četvero mrtvih gdje su u subotu stotine automobila bile blokirane snijegom na cestama, a 350.000 domaćinstava je ostalo bez struje, saopćile su vlasti.

Jedna osoba je izgubila život u Donjoj Silesiji, prema saopćenju ministarstva uprave objavljenom u subotu ujutro. Kako navode mediji, moglo bi se raditi o čovjeku kojeg je vjetar gurnuo preko ograde dok je radio na balkonu.

U petak, tri osobe su poginule prilikom pada stabla na automobil, na sjeverozapadu Poljske. U oluji su povrijeđene 53 osobe u cijeloj zemlji.

Stotine vozila su ostala blokirana na cestama u noći s petka na subotu nakon snježnih padavina. Snijeg je mjestimično uzrokovao prometne gužve na dužini po nekoliko kilometara, saopćili su vatrogasci.

U Strzelnu, u središnjem dijelu zemlje, vatrogasci su evakuirali iz blokiranih vozila oko 250 osoba, od kojih je 200 djece.

"Vatrogasci su dijelili topao čaj i hranu ljudima zarobljenim u snijegu", izjavio je Pawel Fratczak, glasnogovornik vatrogasaca, a prenijela agencija PAP.

Na sjevrozapadu zemlje, nekoliko autobusa koji su prevozili školske ekskurzije moralo je prekinuti putovanje zbog snijega i potražiti sklonište u hotelima ili školama pretvorenim u provizorne spavaonice.

Širom zemlje, gotovo 350.000 domova je ostalo bez struje u subotu ujutro. Na nekoliko aerodroma u zemlji otkazani su letovi. Od četvrtka, vatrogasci su intervenirali 7.700 puta širom zemlje.