Velike količine kiše
6

U oluji Florence poginule 32 osobe, izdato upozorenje na bujične poplave

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Tropska oluja Florence, iako oslabljena, i dalje izaziva ogromnu štetu u američkim saveznim državama Južnoj i Sjevernoj Karolini, dok se kreće uz američku istočnu obalu, ka Virginiji i Novoj Engleskoj.

Broj žrtava porastao je na najmanje 32, od kojih je 25 poginulo u Sjevernoj Karolini.

Meteorolozi ističu da zbog historijskog rasta nivoa rijeka, najgore tek predstoji i upozoravaju na bujične poplave, klizišta i izlijevanje rijeka narednih nekoliko dana.

U međuvremenu, Florence je oslabila u ciklon koji ipak sa sobom nosi obilne padavine i snažne vjetrove, prenosi AP.

Florence izbacuje velike količine kiše na dijelove jugoistoka Sjedinjenih Država, dok se sporo kreće ka srednjem Atlantiku.

U pojedinim dijelovima Sjeverne Karoline palo je i do metar i po kiše, dok je pola metra padavina registrovano u široj oblasti.

Meteorolozi očekuju da će pasti dodatnih pet do 12 centimetara kiše dok se oluja bude pomjerala iz dvije Karoline ka južnom dijelu Nove Engleske u narednim danima.

"Najgore tek slijedi jer su vodostaju rijeka rekordno visoki", kazao je meteorolog Zac Taylor.

Sva ta kiša čini da rijeke i potoci nadolaze i stvaraju ono što je Nacionalni centar za uragane nazvao "produženim značajnim poplavljivanjem rijeka".

Oko 1.200 puteva je neprohodno, a više od 500.000 domova i dalje je bez električne energije.

Jedan od najteže pogođenih gradova u Sjevernoj Karolini bio je New Bern, grad na obalama rijeke nedaleko od okeana. U tom gradu, pogođenom sa tri metra visokim talasom u vrhuncu oluje u petak, ima 4.200 oštećenih kuća.

Širom Sjeverne Karoline, 14.000 ljudi je u skloništima, dok je spašeno oko 900 osoba.

Bijela kuća saopćila je da će predsjednik Donald Trump posjetiti region pogođen poplavom u narednim danima, ali tek kada se uvjeri da njegov dolazak neće omesti posao spasilaca i napore na obnovi.