Svijet
0

U oktobru sedam novinara ubijeno u svijetu

FENA
U svijetu je tokom oktobra ubijeno ili na poslu poginulo sedam novinara, što je broj nastradalih medijskih radnika ove godine povećalo na 89, saopćio je "Međunarodni institut za štampu"(IPI).

U Iraku su u oktobru život izgubili dopisnik "Washington posta", jedan slobodni novinar i urednik bagdadskog sedmičnika "Al-Jum", čime je broj novinara nastradalih u Iraku dostigao brojku 42.

U Aziji su u oktobru život izgubila dva novinara, a ove godine ukupno 16, u Africi jedan, što je ukupan broj poginulih ove godine povećalo na 11, u Latinskoj Americi je život izgubio jedan novinar, a do sada ukupno osam.

Do oktobra su u regiji Evrope nastradala tri novinara - dva u Turskoj i jedan u Rusiji. U Turskoj su ubijeni vlasnik novina "Glas provincije Hakari" (Hakkari Province Voice) i urednik sedmičnika na armenskom "Agos". Urednik "Agosa" prethodno je bio izložen prijetnjama zbog toga što je govorio o masakru nad Armenima.

U Rusiji je nastradao dopisnik nezavisnog dnevnika "Komersant" Ivan Safronov, za kojeg se ne zna da li je izvršio samoubistvo ili je na to natjeran, a bavio se "osjetljivim temama", uključujući i planove o prodaji raketa Iranu, navodi IPI.

U SAD-u je nastradalo pet novinara, od kojih je jedan ubijen dok je petero poginulo u nesreći u helikopteru dok su prenosili policijsku potjeru u Fenixu.

Ubijen je glavni i odgovorni urednik sedmičnika „Oakland Post“ Chauncey Bailey koji je pisao o afro-američkim i drugim zajednicama, uključujući lokalnu korupciju i kriminal.

Prošle godine, koja je bila rekordna po broju tragičnih smrti novinara, nastradalo je 100 medijskih radnika, a samo godinu dana ranije 65.