{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U oktobru sedam novinara ubijeno u svijetu

F
1.11.2007. u 17:39
0
0
U oktobru sedam novinara ubijeno u svijetu
0
U oktobru sedam novinara ubijeno u svijetu
U svijetu je tokom oktobra ubijeno ili na poslu poginulo sedam novinara, što je broj nastradalih medijskih radnika ove godine povećalo na 89, saopćio je "Međunarodni institut za štampu"(IPI).
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
U Iraku su u oktobru život izgubili dopisnik "Washington posta", jedan slobodni novinar i urednik bagdadskog sedmičnika "Al-Jum", čime je broj novinara nastradalih u Iraku dostigao brojku 42.

U Aziji su u oktobru život izgubila dva novinara, a ove godine ukupno 16, u Africi jedan, što je ukupan broj poginulih ove godine povećalo na 11, u Latinskoj Americi je život izgubio jedan novinar, a do sada ukupno osam.

Do oktobra su u regiji Evrope nastradala tri novinara - dva u Turskoj i jedan u Rusiji. U Turskoj su ubijeni vlasnik novina "Glas provincije Hakari" (Hakkari Province Voice) i urednik sedmičnika na armenskom "Agos". Urednik "Agosa" prethodno je bio izložen prijetnjama zbog toga što je govorio o masakru nad Armenima.

U Rusiji je nastradao dopisnik nezavisnog dnevnika "Komersant" Ivan Safronov, za kojeg se ne zna da li je izvršio samoubistvo ili je na to natjeran, a bavio se "osjetljivim temama", uključujući i planove o prodaji raketa Iranu, navodi IPI.

U SAD-u je nastradalo pet novinara, od kojih je jedan ubijen dok je petero poginulo u nesreći u helikopteru dok su prenosili policijsku potjeru u Fenixu.

Ubijen je glavni i odgovorni urednik sedmičnika „Oakland Post“ Chauncey Bailey koji je pisao o afro-američkim i drugim zajednicama, uključujući lokalnu korupciju i kriminal.

Prošle godine, koja je bila rekordna po broju tragičnih smrti novinara, nastradalo je 100 medijskih radnika, a samo godinu dana ranije 65.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: