Istanbul
0

U oktobru međunarodni simpozij o Aliji Izetbegoviću

FENA
Grad Istanbul organizira 11. i 12. oktobra međunarodni simpozij o prvom predsjedniku RBiH Aliji Izetbegoviću, a povodom petogodišnjice od njegove smrti.

Ovaj skup, na kojem će naučnici, historičari i političari iznijeti svoje prezentacije i izlaganja o Aliji Izetbegoviću, organizira Predsjedništvo Općine Bagcilar, koja je najveća područna općina grada Istanbula.

Pozvani su mnogi gosti iz BiH, među kojima su Sulejman Tihić, Bakir Izetbegović, prof. dr. Faruk Čaklovica, Hasan Čengić, Ademir Jerković, Džemaludin Latić, reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić.

Kako je najavljeno, govorit će se o Izetbegoviću kao zaljubljeniku slobode, državniku, misliocu, njegovim stavovima između Istoka-Zapada, njegovoj pravednosti, te diplomatiji tokom rata u BiH.

U okviru simpozija bit će organizirana izložba te projekcije filmova u vezi s Izetbegovićem.

Predsjednik Općine Bagcilar Lokmanom Çagirici je prošlog mjeseca posjetio Sarajevo da bi uručio službene pozivnice za ovaj međunarodni simpozijum.

On je izrazio zadovoljstvo što stoji iza organizacije jednog ovako važnog skupa, ocijenivši da Izetbegovićeva ličnost nije dovoljno istražena i da je upoznavanje njegove ličnosti dug prema njemu samom.