U oktobru bilans žrtava najniži od početka rata

F
FENA
1.11.2008. u 10:54
0
0
U oktobru bilans žrtava najniži od početka rata
0
U oktobru bilans žrtava najniži od početka rata Foto: AFP/File
Broj ubijenih iračkih civila i američkih vojnika u toj bliskoistočnoj zemlji dostigao je najniži nivo od početka rata 2003., pokazali su najnoviji podaci vlade u Bagdadu objavljeni u petak navečer.
Prema tim podacima, tokom oktobra poginulo je 238 civila, što je najniži mjesečni bilans od početka invazije američkih snaga na Irak prije pet i po godina, javio je Reuters.

Cifre pokazuju drastičan pad nivoa nasilja i u toku protekle godine, pa je tako u oktobru 2007. ubijeno 758 civila, dok je mjesec dana ranije bilans civilnih žrtava uvijek bio iznad 1.000.

Istovremeno, u oktobru je u neprijateljskoj akciji poginulo samo sedam pripadnika američkih snaga, najniži bilans od početka rata u Iraku, pokazali su zvanični podaci oružanih snaga SAD-a. Ovakav pad nivoa nasilja pripisuje se povećanju broja američkih vojnika u 2007., odluci sunitskih plemena da podrže angažovanje američkih snaga, kao i prekidu vatre koji je nametnut šiitskim ekstremistima.

SAD-e, koja sada ima oko 150.000 vojnika u Iraku, planira da povuče iz te zemlje oko 8.000 pripadnika do februara 2009., podsjetio je Reuters.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: