Irak
0

U oktobru bilans žrtava najniži od početka rata

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Broj ubijenih iračkih civila i američkih vojnika u toj bliskoistočnoj zemlji dostigao je najniži nivo od početka rata 2003., pokazali su najnoviji podaci vlade u Bagdadu objavljeni u petak navečer.

Prema tim podacima, tokom oktobra poginulo je 238 civila, što je najniži mjesečni bilans od početka invazije američkih snaga na Irak prije pet i po godina, javio je Reuters.

Cifre pokazuju drastičan pad nivoa nasilja i u toku protekle godine, pa je tako u oktobru 2007. ubijeno 758 civila, dok je mjesec dana ranije bilans civilnih žrtava uvijek bio iznad 1.000.

Istovremeno, u oktobru je u neprijateljskoj akciji poginulo samo sedam pripadnika američkih snaga, najniži bilans od početka rata u Iraku, pokazali su zvanični podaci oružanih snaga SAD-a. Ovakav pad nivoa nasilja pripisuje se povećanju broja američkih vojnika u 2007., odluci sunitskih plemena da podrže angažovanje američkih snaga, kao i prekidu vatre koji je nametnut šiitskim ekstremistima.

SAD-e, koja sada ima oko 150.000 vojnika u Iraku, planira da povuče iz te zemlje oko 8.000 pripadnika do februara 2009., podsjetio je Reuters.