Svijet
2

U Ohaju korištena nova smrtonosna injekcija, osuđenik umirao 25 minuta

Klix.ba
Ubica iz Ohaja Dennis McGuire umirao je 25 minuta na egzekuciji zbog korištenja nove smrtonosne injekcije. S obzirom na to da prva nije djelovala, ljekari su morali dati još jednu koja sadrži sedativ midazolam i hidromorfij protiv bolova.

Ovo je bilo jedno od najdužih pogubljenja otkako je Ohajo vrati smrtnu kaznu 1999. godine. McGuire je osuđen na smrt 1989. godine jer je silovao i ubio trudnicu Joy Stewart u Preble Countyju.

"U 10:29 sati njegove oči su otišle prema gole kao da će zaspati, ali u 10:35 McGuire koji je bio bez svijesti se grčio i borio za udisaj", napisale su Dayton Daily News novine.

Egzekuciju je posmatrala i zgrožena kćerka. Službenici su odlučili koristiti ovu injekciju jer im je nestalo prethodnih lijekova, ali nakon ovoga su zaključili da više neće koristiti smrtonosnu injekciju.

Javni branilac Allen Bohnert nazvao je McGuirevo pogubljenje neuspjelim agonijski eksperimentom države Ohio.

Slučaj silovanja i ubistva Joy Stewart bilo je neriješeno 10 mjeseci dok se McGuire nije pojavio u stanici kazavši kako ima informacije o slučaju. Pokušao je okriviti svog zeta, no ubrzo se situacija preokrenula i McGuire je optužen. DNK analizom potvrđena je McGuireova krivica. Deceniju nakon tog testa, McGuire je napisao pismo državnom guverneru u kojem priznaje krivnju.