Ukrajina
0

U Odesi počeli manevri NATO-a i protesti

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U crnomorskoj ukrajinskoj luci Odesa u ponedjeljak su započele 12-dnevne međunarodne vojne vježbe Sea Breeze 2008 u okviru NATO-ova programa Partnerstvo za mir i uz proteste ljevičarskih stranaka i udruženja.

Ruski mediji izvještavaju da je više od 200 aktivista organiziralo miting ispred doma oficira u Odesi, blokirajući prolaz autobusima s učesnicima vježbi, koji su do zgrade došli drugim putem.

Natalija Vitrenko, čelnica Progresivne socijalističke partije Ukrajine, na čiju se inicijativu održavaju protesti, kazala je da su u oblastima u kojima će biti održane vježbe postavljeni "gradići protiv NATO-a" sa šatorima demonstranata.

Dodala je kako na Prvom kanalu televizije prikazuju pristalice euroatlantskih integracija da bi se pokazalo kako narod Ukrajine dočekuje vojnike NATO-a "hljebom i solju", ali da to nije tako i da čak i oni koji učestvuju u takvom dočeku kriju lica.

Okružni sud Odese 3. jula zabranio je proteste kod poligona "Široki lan" kod Odese, gdje će biti održane vježbe, koje su odobrili skupština Ukrajine i predsjednik Viktor Juščenko.

U vježbama učestvuju vojnici iz 17 zemalja, uglavnom članica NATO-a - Austrije, Azerbejdžana, Belgije, Velike Britanije, Armenije, Grčke, Gruzije, Danske, Kanade, Letonije, Makedonije, Rumunije, SAD-a, Turske, Ukrajine, Francuske i Njemačke.

Do 28. jula u vježbama će učestvovati oko 1.000 vojnika, 15 brodova, dvije podmornice, avioni i helikopteri.

Glavni cilj manevara koji će biti održani u Odeskoj i Nikolajevskoj oblasti, kao i na Krimu, bit će uvježbavanje aktivnosti multinacionalnih štabova i snaga tokom planiranja i provođenja mirovne operacije.

Polovinom juna ove godine ukrajinski ministar odbrane Jurij Jehanurov izjavio je da će Ukrajina biti članica NATO-a kao i da će do kraja ove godine Kijev pristupiti Akcijskom planu za učlanjenje u Alijansu.

Ukrajinsko rukovodstvo krajem maja pokrenulo je kampanju "Da NATO-u" s namjerom da do 55 posto poveća nivo pristalica Alijanse u zemlji, sa sadašnjih tek oko 20 posto.