Svijet
0

U odabranom slovenskom logu nacionalne boje - zelena i plava

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Zelena boja u grafičkoj nijansi Pantone 377 odabrana je za karakterističnu boju Slovenije, a bit će u kombinaciji s plavom uključena u nacionalni brand i logotip kojim će se ova zemlja ubuduće predstavljati u svijetu i tijekom predsjedavanja Europskom unijom.

Logotip u kombinaciji tih boja s geslom "I feel Slovenia" bit će uskoro predstavljen na turističkom sajmu u Londonu, javila je u utorak televizijska postaja POP.TV.

"Anketnim istraživanjem utvrdili smo da zelena boja najbolje izražava naš identitet", rekao je Marjan Hribar, državni tajnik u ministarstvu gospodarstva koje je bilo zaduženo za izradu slovenskog turističkog i nacionalnog "branda". Zelena boja predočava očuvani okoliš i visok stupanj pošumljenosti države, dok je plava boja izabrana kao simbol voda.

U Sloveniji ne postoji gotovo nijedan turistički proizvod koji u oglašavanju ne naglašava čiste vode - rijeke, jezera i more, tumači direktor nacionalne turističke organizacije Dimitrij Piciga.

Zelena boja već je kao nacionalno karakteristična bila korištena na dresovima slovenskih sportskih reprezentacija iako je oko toga bilo mnogo polemika i primjedaba, a sada postoje ideje da se Pantone 377 standardizira kao "slovenska zelena", onako kako je poznata npr. "pariška modra".

Slogan "Osjećam Sloveniju" stručnjaci za marketing preporučili su jer iskustva govore da se u marketinškom poslu zapravo prodaju emocije.