Svijet
0

U novom zemljotresu u Pakistanu poginulo pet osoba

FENA
Pet osoba je poginulo i brojne kuće su uništene u zemljotresu u blizini istočne afganistanske granice s Pakistanom u nedjelju, saopćio je portparol Ministarstva odbrane.

Vojni spasilački timovi krenuli su ka udaljenom području u pokrajini Paktika, kazao je general Mohammed Zahir Azimi, javio je AP.

Pakistanski Seizmološki centar u gradu Peshawaru javio je da su dva zemljotresa registrovana duž pograničnog područja u nedjelju ujutro. Jedan je imao snagu 5,2 stepeni po Richterovoj skali i desio se neposredno iza ponoći po lokalnom vremenu. Drugi zemljotres, jačine 4,9 stepeni, desio se u zoru.

Zemljotres snage 7,6 stepeni zahvatio je područje Kašmira 8. oktobra, ubivši skoro 50.000 ljudi i ostavivši više od tri miliona beskućnika. Većina žrtava je na pakistanskoj strani podijeljene himalajske teritorije.

Taj zemljotres također je uzdrmao Afganistan, ali je ta zemlja pošteđena većih razaranja. Troje Afganistanaca je poginulo i samo nekoliko kuća je oštećeno.

Koalicione snage pod američkim vodstvom imaju nekoliko baza u Paktiki, a portparol tih snaga, poručnik Ty Foster, izjavio je kako nije bilo nikakvih izvještaja o šteti na vojnoj imovini ili opremi.