Svijet
0

U novom valu nasilja u Šri Lanki 16 mrtvih

FENA
Novo nasilje u Šri Lanki u četvrtak, u kojemu je ubijeno 16 osoba, uslijedilo je u trenutku kada su predstavnici vlade i tamilski separatisti započeli razgovore u Norveškoj.

Pripadnici Oslobodilačkih tigrova tamilskog Eelama (LTTE, tamilska separatistička gerila) aktivirali su protunagaznu minu u regionu Wannija, na sjeveru, a potom podigli zasjedu jednom vojnom kamionu, ubivši jednog oficira a ranivši dvojicu drugih, saopćio je vojni izvor.

Na drugoj strani, najmanje petnaest pobunjenika je ubijeno u sukobima između dvije protivničke frakcije Tigrova u regionu Trincomalee, na sjeveroistoku zemlje. Tigrovi nisu potvrdili ove informacije.

U srijedu je osam civila ubijeno u eksploziji mine u pobunjeničkoj zoni, koju Tigrovi pripisuju vojsci.

Predstavnici vlade i pobunjenika trebalo bi u četvrtak u Oslu da pokrenu razgovore posvećene jačanju sigurnosti, vezano za raspoređivanje šezdesetak skandinavskih posmatrača Misije za nadzor prekida vatre u Šri Lanki.

Misija se plaši pojačanja nasilja jer se prekid vatre, potpisan u februaru 2002.,sve manje poštuje jer je on više teoretsko pitanje.

Tigrovi se već tridesetak godina bore za autonomiju na sjeveroistoku zemlje, s većinskim tamilima. U tim sukobima je poginulo više od 60 hiljada ljudi. Najžešći sukobi su zabilježeni od decembra, od kada je ubijeno 650 osoba.