{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U novom valu nasilja u Šri Lanki 16 mrtvih

F
8.6.2006. u 11:39
0
0
U novom valu nasilja u Šri Lanki 16 mrtvih
0
U novom valu nasilja u Šri Lanki 16 mrtvih
Novo nasilje u Šri Lanki u četvrtak, u kojemu je ubijeno 16 osoba, uslijedilo je u trenutku kada su predstavnici vlade i tamilski separatisti započeli razgovore u Norveškoj.
Pripadnici Oslobodilačkih tigrova tamilskog Eelama (LTTE, tamilska separatistička gerila) aktivirali su protunagaznu minu u regionu Wannija, na sjeveru, a potom podigli zasjedu jednom vojnom kamionu, ubivši jednog oficira a ranivši dvojicu drugih, saopćio je vojni izvor.

Na drugoj strani, najmanje petnaest pobunjenika je ubijeno u sukobima između dvije protivničke frakcije Tigrova u regionu Trincomalee, na sjeveroistoku zemlje. Tigrovi nisu potvrdili ove informacije.

U srijedu je osam civila ubijeno u eksploziji mine u pobunjeničkoj zoni, koju Tigrovi pripisuju vojsci.

Predstavnici vlade i pobunjenika trebalo bi u četvrtak u Oslu da pokrenu razgovore posvećene jačanju sigurnosti, vezano za raspoređivanje šezdesetak skandinavskih posmatrača Misije za nadzor prekida vatre u Šri Lanki.

Misija se plaši pojačanja nasilja jer se prekid vatre, potpisan u februaru 2002.,sve manje poštuje jer je on više teoretsko pitanje.

Tigrovi se već tridesetak godina bore za autonomiju na sjeveroistoku zemlje, s većinskim tamilima. U tim sukobima je poginulo više od 60 hiljada ljudi. Najžešći sukobi su zabilježeni od decembra, od kada je ubijeno 650 osoba.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: