{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U novembru ročište Sakibu Dautoviću

F
23.9.2008. u 19:24
0
0
U novembru ročište Sakibu Dautoviću
0
U novembru ročište Sakibu Dautoviću
Norveški regionalni sud odbio je isporučiti Sakiba Dautovića ovdašnjim vlastima zbog "nezadovoljavajućih" uvjeta u zatvorima, javio je u utorak BIRN-Justice Report.
O njegovoj daljoj sudbini, uvjetima eventualne deportacije ili suđenju u Norveškoj, odlučivat će se na ročištima 11. i 12. novembar.

Dautović nema norveško državljanstvo, te bi po pravilima mogao biti isporučen.

Norveške vlasti su u maju 2007. godine uhapsile Dautovića pod sumnjom da je kao pripadnik Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna (NOAPZB) učestvovao u zločinima počinjenim na području Velike Kladuše.

Pri donošenju odluke sud se pozvao na odluku Evropskog suda za ljudska prava od 27. maja ove godine u kojoj se navodi da su "zbog nacionalnih različitosti" u zatvoru u Zenici prekršena ljudska prava pojedinih zatvorenika. Zbog tih činjenica sud je također izrazio bojazan da bi Dautović također mogao imati problema s ''drugim zatvorenicima i stražarima koji bi ga mogli smatrati izdajnikom''.

Mnoge međunarodne i domaće organizacije su u nekoliko navrata ukazivale na loše stanje u zatvorima širom BiH zbog čega su zagovarale gradnju državnog zatvora koji bi trebao ispunjavati evropske standarde.

Regionalni sud, kako pišu norveški mediji, mogao bi odlučiti da Dautovića isporuči vlastima u BiH ukoliko one daju garanciju da su problemi u zatvorima riješeni ili u drugom slučaju da mu se sudi u Norveškoj.

Norveška je 2007. usvojila nove zakone koji obuhvataju zločin protiv čovječnosti, ratni zločin, genocid i terorizam.

Krajem augusta ove godine u Oslu je počelo suđenje Mirsadu Repku, bivšem pripadniku Hrvatskih oružanih snaga (HOS), optuženom za zločine počinjene u logoru Dretelj u blizini Čapljine u toku 1992. Suđenje Repku jer prvo suđenje za ratne zločine nakon Drugog svjetskog rata u Norveškoj.

Repak i Dautović su samo dvojica od nekoliko desetina osoba iz bivše Jugoslavije kojima prijeti suđenje ili deportacija zbog ratnih zločina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li izaći na oktobarske izbore?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: