Svijet
0

U novembru početak procesa "Zvornik 2"

FENA
Nakon višemjesečne zajedničke istrage Vijeća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu i Kantonalnog tužiteljstva Tuzla, postoji vjerovatnoća da će u Okružnom sudu u Beogradu u novembru ove godine otpočeti proces u slučaju "Zvornik 2", odnosno doći do proširenja optužnice protiv ratnih čelnika Zvornika Brane Grujića i ostalih kojima se već sudi u Beogradu za zločine u logoru Čelopek i druge počinjene zločine 1992. godine.

"Proširenje će se donositi na zločin u Bijelom Potoku odnosno protjerivanje stanovništva, odvajanje muškaraca u Karakaju i masovno strijeljanje više stotina zvorničkih Bošnjaka", navodi Nataša Kandić, direktorica Fonda za humanitarno pravo Beograd.

S obrzirom na činjenicu da su zločin počinili policija i takozvane karakajske čete, može se očekivati i podizanje novih optužnica.

Prema riječima Nataše Kandić očekuje se da bi saslušanjem jednog broja svjedoka, osim Grujića i Popovića, na vidjelo izašla i druga imena koja se dovode u vezu sa teškim zločinima počinjenim početkom rata u Zvorniku.