Svijet
0

U novembru okršaj McCaina i Obame

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Financial Times prati tok nadmetanja Baracka Obame i Hillary Clinton na preliminarnim izborima za predsjedničkog kandidata Demokratske stranke i bilježi da je senator iz Ilinoisa očito uvjeren da je savladao bivšu prvu damu SAD-a.

Iako je Hillary Clinton osigurala pobjedu na glasanju u Zapadnoj Virdžiniji, Obama priprema teren za okršaj koji će ga u novembru čekati s kandidatom Republikanske stranke Johnom McCaineom, piše Financial Times.

Iako to njegov izborni štab poriče, on se trenutno više bavi državama koje će biti presudne u konačnoj utrci za Bijelu kuću - poput Floride, gdje - zbog starijeg stanovništva - ima manje šansi od republikanskog rivala.

S druge strane, nastavlja list, Obami se pruža šansa da u finalnoj utrci osvoji glasove u državama u kojima se to ne očekuje - najprije zbog veće izlaznosti ovog puta zainteresiranih mladih glasača.

Da li će to biti dovoljno da nadoknadi slab rejting među radničkom populacijom, ostaje da se vidi, ali kada je o Demokratskoj stranci riječ, jedno je sigurno - malo ko još vjeruje da će Hillary Clinton biti u stanju da se izbori za nominaciju, piše Financial Times.