77 stubova za ubijene
170

U Norveškoj otvoren spomenik žrtvama Andersa Breivika, 11 godina nakon masakra

M. G.
(Foto: EPA-EFE)
Norveška je jučer otvorila spomenik žrtvama masakra neonacista Andersa Behringa Breivika, koji sastavljen od 77 bronzanih stubova koji predstavljaju svakog od ubijenih.

Svečanosti održanoj gotovo 11 godina nakon najsmrtonosnijeg mirnodopskog napada u zemlji, prisustvovali su, među ostalima, preživjeli, porodice žrtava, premijer Jonas Gahr Store i prijestolonasljednik Haakon.

“Mi kao narod trebamo mjesto sjećanja. Mjesto koje će nas zauvijek podsjećati na sve one koje smo izgubili. Mjesto gdje naša djeca i unuci mogu naučiti o tome što se dogodilo, o posljedicama desni ekstremizam i mržnja”, rekao je premijer Jonas Gahr Store.

Breivik je 22. juna 2011. aktivirao auto-bombu u blizini vladinih ureda u Oslu, ubivši osam ljudi, prije nego što je krenuo na otok Utoya.

Tamo je, prerušen u policajca, ubio 69 drugih, uglavnom tinejdžera, koji su pohađali ljetni kamp mladih Laburističke stranke. Rekao je da je ubio svoje žrtve jer su prihvatile multikulturalizam.

Spomenik, koji se nalazi uz pristanište gdje se ljudi kreću trajektom do otoka Utoya, sastoji se od zakrivljenog stubišta uz rub vode.