Svijet
0

U Njemačkoj živi 7,5 miliona nepismenih

FENA
U Njemačkoj ima 7,5 miliona nepismenih, pokazala je studija Univerziteta u Hamburgu, prenose njemački mediji, navodeći da su do sada eksperti polazili od toga da u zemlji ima oko četiri miliona analfabeta.

Studija Univerziteta u Hamburgu pokazala je da 7,5 miliona ljudi, gotovo duplo više nego što se vjerovalo, starih između 18 i 64 godine, ne zna pravilno da čita i piše.

Oko 14 posto analfabata od 18 do 64 godine je, doduše, u stanju da pojedine rečenice pročita i napiše, ali ne i povezane kratke tekstove, pa tako nisu u stanju da učestvuju u društvenom životu zemlje na primjeren način, pokazala je studija.

Njih oko 25 posto ne ovlada, međutim, pravilima pisanja koja se uče u četvorogodišnjoj osnovnoj školi i oni su u stanju da sa greškama ili polako čitaju i napišu poznate riječi. Kada je riječ o nepismenim ženama i muškarcima u 83-milionskoj njemačkoj državi, studija je pokazala da je više nepismenih muškaraca nego žena - muškarci u kategoriji analfabeta učestvuju sa 60,3, a žene s 39,7 posto.