Svijet
0

U Njemačkoj vrhunac karnevalskih svečanosti

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Usprkos lošem vremenu, milioni maskiranih građana okupili su se u ponedjeljak u gradovima uzduž Rajne kako bi obilježili vrhunac ovogodišnjih karnevalskih svečanosti u Njemačkoj.

"Vrijeme nam ne može pokvariti raspoloženje", rekla je glasnogovornica najveće karnevalske povorke, one u Koelnu, gdje se okupilo i najviše maskiranih građana. Sedam kilometara dugu kelnsku povorku, u kojoj aktivno sudjeluje preko 10.000 pripadnika karnevalskih udruženja, krase goleme lutke koje prikazuju i likove i događaje iz svakodnevnog političkog života.

Tako su se u povorci našli i njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je prikazana kao svetica kojoj se klanjaju predsjednici svih političkih stranaka, ali i američki predsjednik George W. Bush, koji je prikazan kako dolijeva naftu na globus, koji su zapalili sjevernokorejski predsjednik Kim Jong-Il i iranski predsjednik Mahmud Ahmedinedžad.

Sudionici karnevala nisu zaobišli ni aktualne gospodarske teme, pa se na jednim kolima mogao vidjeti golemi Nokijin mobitel kako zabada nož u leđa radnika, što je aluzija na nedavnu najavu zatvaranja Nokijina pogona s 2300 radnika u Bochumu.

Organizatori procjenjuju da se samo u Koelnu oko karnevala okupilo više od 1,2 miliona maskiranih građana, za koje su sudionici povorke pripremili više od 700.000 čokoladica i 300.000 buketića cvijeća, koji se tradicionalno bacaju u mnoštvo.

Velike karnevalske povorke održavaju se i u Mainzu i Duesseldorfu.

Karnevalske svečanosti uglavnom su koncentrirane na područja Njemačke s većinskim katoličkim stanovništvom, dok su u protestantskim gradovima, poput Hamburga ili Berlina, pokladne svečanost uglavnom nepoznanica.

Običaj održavanja vrhunca karnevala u Porajnju na karnevalski ponedjeljak potječe od napoleonskog doba, prenosi Hina, dok se na jugu Njemačke vrhunac slavlja održava dan kasnije, na fašnički utorak.