Izbori za Bundestag
0

U Njemačkoj predizborna utrka do posljednjeg trenutka

FENA
Foto: AFP/DDP/File
Foto: AFP/DDP/File
Dan uoči izbora za novi saziv Bundestaga, parlamentarne stranke održale su u subotu zaključne predizborne skupove te su svoje poklonike pozvali na predizbornu kampanju do posljednje minute, prenosi Hina.

"Isplati se još danas do kasnih večernjih sati popričati s prijateljima i susjedima", rekla je aktualna kancelarka i predsjednica Kršćansko demokratske unije (CDU) Angela Merkel svojim poklonicima na posljednjem predizbornom skupu u Berlinu, ukazujući na to da "svaki glas ima težinu".

Ona se još jednom jasno opredijelila za koaliciju s Liberalno-demokratskom strankom (FDP) i prekid dosadašnje tzv. velike koalicije sa Socijaldemokratskom strankom Njemačke (SPD).

"Stabilnost u ovoj zemlji jamči jedino koalicija demokršćana i liberala", rekla je Merkel obraćajući se sudionicima skupa i dodala da si Njemačka "ne može priuštiti eksperimente" te je stoga glas za Uniju CDU/CSU i FDP "jedino ispravno rješenje".

Protukandidat Angele Merkel i predstavnik SPD-a Frank-Walter Steinmeier je na završnom skupu u Dresdenu sljedbenike svoje stranke pozvao na borbu do posljednjeg trenutka i ukazao na pad popularnosti protivničkog tabora i minimalnu prednost tzv. građanske opcije demokršćana i liberala.

"Utrka je neodlučena, Unija CDU/CSU se urušava kao kula od karata", rekao je Steinmeier. Ministar vanjskih poslova i trenutni vicekancelar ukazao je na porast popularnosti SPD-a nakon TV dvoboja između njega i Angele Merkel prije tri sedmice.

Glavni kandidat FDP-a Guido Westerwelle ukazao je tokom završnog predizbornog skupa liberala u Koelnu na to da na nedjeljnim izborima "mora pobijediti" demokršćansko-liberalna koalicija jer je to "jedina opcija koja garantira boljitak srednjeg staleža".

"Mi ne želimo podjelu društva na lijeve i desne jer je društvo snažno samo ako je i srednji stalež snažan", rekao je Westerwelle.

Posljednja ispitivanja javnog mnijenja uoči izbora pokazuju tijesnu prednost za demokršćansko-liberalnu koaliciju koja je međutim u posljednjih nekoliko sedmica u padu pa je tako i konačni ishod neizvjestan. Prema rezultatima istraživanja instituta Forsa za TV postaju RTL i sedmičnik Stern od petka, Unija CDU/CSU bi osvojila 33 posto glasova što je za 2 posto manje nego početkom tjedna. FDP se "popravio" za jedan posto te sad uživa podršku 14 posto birača. Time bi demokršćansko-liberalna koalicija osvojila isti broj glasova kao i tri stranke lijevog spektra SPD, Ljevica i Zeleni pa tako niti jedna opcija ne bi imala većinu. U slučaju takvog ishoda mnogi računaju s nastavkom vlade velike koalicije što je kancelarka Merkel, međutim, u nekoliko navrata odbacila.

Demokršćansko-liberalna koalicija mogla bi usprkos tijesnom ishodu osvojiti vlast i to zahvaljujući tzv. dodatnim mandatima koje jedna stranka osvoji ako u izbornoj jedinici osvoji velik broj prvih glasova, kojima se biraju direktni mandati i drugih, kojima se biraju same stranke. Sastavljanje vlade u tom slučaju moglo bi biti upitno jer je Ustavni sud prošle godine ovu stavku izbornog zakona proglasio "ustavno problematičnom" te zakonodavcu naložio da do kraja 2010. promijeni izborni zakon. Angela Merkel je unatoč tomu najavila da će sastaviti vladu i s "dodatnim" mandatima.

Procjenjuje se da bi odaziv birača mogao biti još slabiji nego prije četiri godina kada je iznosio 77,7 posto. Stoga je predsjednik Njemačke Horst Koehler apelirao na građane da iziđu na birališta u što većem broju "jer je jedino tako zajamčena volja naroda". Na izlazak na birališta pozvale su u dvije najveće njemačke crkve, rimokatolička i protestantska.

U nedjelju se osim saveznih održavaju i izbori za parlamente saveznih pokrajina Schleswig-Holstein i Mecklenburg-Vorpommern.