Svijet
0

U Njemačkoj napade planirala Džihad unija

FENA
Islamska džihad unija stoji iza planiranih terorističkih napada u Njemačkoj, tvrde njemački mediji pozivajući se na sazanja iz Ministarstva unutarnjih poslova. Napadi u su planirani za kraj ove godine i trebalo je da budu izvedeni na američku vojnu bazu u Ramsteinu, kao i na američke i uzbekistanske konzulate u zemlji.

Njemačke sigurnosne snage smatraju autentičnom jednu internet poruku Džihad unije na kojoj se govori o prošlosedmičnom hapšenju njihove ''trojice braće'', odnosno triju osoba osumnjičenih za terorizam u Njemačkoj. Ta poruka je, prema saznanju sedmičnika Der Spiegel, otkrivena u utorak oko 17 sati.

Unija se 2003. godine, prema saznanjima vlasti i nezavisnih stručnjaka, pojavila kao radikalno krilo Islamskog pokreta Uzbekistana. Njihov vođa Ebu Jahija Muhammed Fatih je upravo tu godinu označio kao godinu osnivanja.

U ljeto 2004. godine uslijedili su prvi napadi Džihad unije, između ostalog, na izraelsku i američku ambasadu u uzbekistanskom glavnom gradu Taškentu.

Tri osobe, uhapšene prošle sedmice u Njemačkoj, od kojih su dvojica Nijemaca, konvertita na islam, i jedan stranac, prema sadmičniku Spiegel, prošle godine bili u jednom vojnom logoru u Pakistanu i imali kontakte s kadrovima ubekistanske Islamske džihad unije

U prošlim mjesecima bilo je razmjene i komunikacije između osumnjičene terorističke ćelije u Njemačkoj i osoba iz te unije u Pakistanu, tvrdi se u njemačkim obavještajnim krugovima, prenio je list navodeći da se Džihad unija, iako uzbekistanskog porijekla, prošlih godina orijentirala prema Pakistanu.

Spiegel piše da telefonski razgovori između Njemačke i Pakistana dokazuju vezu s osobama iz te organizacije, prenijele su agencije.

U Njemačkoj je Džihad unija prvi put prošle jeseni ''iskrsnula'' kao konkretna opasnost.

Američke vlasti su tada saopćile da grupa gradi mrežu aktivista. U proljeće ove godine građane su javno upozorile na opasnost od napada u Njemačkoj, a ponovo se radilo o toj organizaciji.