Ekstremni desničar
15

Uznemirujuće / U Njemačkoj brutalno pretučen član AfD-a Frank Magnitz

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Njemački desničarski političar Frank Magnitz je teško povrijeđen u, kako prenose strani mediji, politički motiviranom napadu koji se desio na sjeveru zemlje.

Frank Magnitz, lider bremenskog ogranka antimigracione populističke partije Alternativa za Njemačku (AfD), napadnut je u centru grada u ponedjeljak popodne, prenosi Daily Mail.

Stranka AfD objavila je na svojim profilima na društvenim mrežama fotografiju Franka Magnitza kako krvav leži na bolničkom krevetu, a zvaničnici stranke tvrde da su tri maskirana muškarca izvršila napad.

"Udarali su ga komadom drveta sve dok nije izgubio svijest, a zatim su ga udarali nogama. Ovo je zaista tužan dan za demokratiju u Njemačkoj", navodi se u saopćenju AfD-a.

Policija u Bremenu izjavila je da je napad najvjerovatnije politički motiviran čin s obzirom na Magnitzovo djelovanje.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Lider AfD-a Joerg Meuthen na svom Twitter profilu je prokomentirao da je Magnitz pretučen gotovo do smrti u kukavičkom i mučnom napadu.

Socijaldemokrata Johannes Kahrs je izjavio da nasilje nikada nije prihvatljivo i da je ekstremizam u bilo kojoj formi nepotreban Njemačkoj. Također, on je poželio Magnitzu brz oporavak.

Cem Ozdemir iz opozicione Stranke Zelenih je rekao kako se nada da će odgovorni biti pronađeni i osuđeni te je istakao da ne opravdava nasilje čak ni protiv krajnje desničarske stranke.

"Nemojte dopustiti da vas mržnja pobijedi", rekao je ovaj političar turskog porijekla.