Svijet
0

U nizu eksplozija u Tajlandu dvoje mrtvih, 16 ranjenih

FENA
Najmanje dvije osobe poginule su, a 16 je ozlijeđeno u četvrtak u nizu eksplozija manjih bombi na nemirnom većinski muslimanskom jugu Tajlanda, gdje već dvije godine traje separatistička pobuna.

Kako je saopćila tajlandska vlada, riječ je o napadima za koje su sigurnosne službe znale da se pripremaju, ali ih nisu mogle spriječiti.

Najmanje 41 bomba eksplodirala je u policijskim stanicama, u vladinim uredima i na kontrolnim točkama, u Narathiwatu, Pattaniju i Yali, južnim tajlandskim pokrajinama u kojima je u posljednje dvije godine u sukobima poginulo 1.300 ljudi.

Premijer Thaksin Shinawatra rekao je da su službe sigurnosti znale za planove napada na obljetnicu stvaranja Pattanija - nezavisnog sultanata kojeg je prije stotinu godina anektirao Tajland.

"Znali smo što se sprema, ali preventivne mjere nisu bile efikasne", rekao je Thaksin.

Ministar unutarnjih poslova Kongsak Wantana rekao je da su bombe napravljene u "susjednoj zemlji na jugu", aludirajući na Maleziju u kojoj se, kako tvrdi službeni Bangkok, skivaju islamistički separatisti i planiraju napade u Tajlandu.

Vojska je saopćila, prenosi Hina, da je većinom riječ o malim tempiranim bombama kojima cilj nije bio ubijanje ljudi već stvaranje panike.

Ipak, u eksploziji u policijskoj stanici u Kokpoeu poginula je jedna osoba, a deset je ranjeno, dok je drugi smrtni slučaj zabilježen ispred vijećnice u Pattaniju, gdje je poginuo policajac koji je pretraživao jedno vozilo kad je eksplodirala tempirana bomba.