Uhapšena jedna osoba
54

U Nizozemskoj zaplijenjena rekordna količina ketamina vrijedna 55 miliona eura

D. B.
Zaliha ketamina vrijedna desetine miliona eura otkrivena je i zaplijenjena u akciji nizozemske policije, javlja BBC.

Desetine kutija, u kojim su bile dvije tone droge, pronađene su nakon dojave u kolibi u Googwegu u Muiderbergu istočno od Amsterdama. Uhapšen je 55-godišnji muškarac, koji živi u kući na istom imanju. Prema nizozemskom zakonu, ketamin nije ilegalan, no ne smije se njime trgovati niti se smije čuvati bez registracije. Trgovina bez registracije nosi maksimalnu kaznu zatvora od šest godina.

Policija procjenjuje da ulična vrijednost zaplijenjenog ketamina iznosi gotovo 55 miliona eura.

"Ovo je najveća količina ketamina koja je pronađena u historiji Nizozemske", saopćeno je iz policije.

Osiim ketamina su pronađene i druga droga, koja je odmah odnesena i uništena.

Policija navodi da trgovinu ketaminom prate i drugi oblici kriminala poput pranja novca i posjedovanja oružja.

Ogromna nizozemska transportna mreža, blagi zakoni i kazne vezane za drgoe, kao i blizina brojnih unosnih tržišta, pretvorili su Nizozemsku u centar za trgovinu drogom koji cvjeta.

Ketamin se često opisuje kao "droga za zabave" zbog halucinogenih efekata, može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, ali i smrt.

Povremena upotreba nosi rizik od problema s pamćenjem, problema s mjehurom, a može uzrokovati i paralizu mišića. Ketamin ponekad koriste i ljekari kao anestetik, sedativ i sredstvo protiv bolova, a često se koristi i na životinjama.

S obzirom na to da je ljekarima dozvoljeno da koriste ketamin kao anestetik u nekim zemljama, može se propisati i za depresiju. To se događa u privatnim klinikama u SAD-u i u Velikoj Britaniji.