Sukobi
0

U Nigeriji ubijeno najmanje 80 ljudi

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Muslimanski pobunjenici proširili su danas sukobe s nigerijskim sigurnosnim snagama na tri sjeverne države gdje je u posljednja dva dana ubijeno najmanje 80 ljudi, saopćila je policija.

Reporter britanskog BBC-a tvrdi, međutim, da je izbrojao 100 tijela, pretežno ekstremista u blizini sjedišta policije u Maiduguriju, u državi Borno, gdje je na stotine ljudi napustilo svoje domove i pobjeglo.

Prema istom izvoru pobunjenici su pokrenuli tri koordinirana napada na sjeveru Nigerije ostavljajući za sobom desetine mrtvih, gde se pretpostavlja da je u posljednja dva dana ubijeno oko 150 ljudi.

Pored države Borno oružane borbe bjesne i u Potiskumu, u državi Jobe, gdje je zapaljena policijska stanica, kao i u Vudilu oko 20 kilometara od Kanoa, najvećeg grada na sjeveru Nigerije, navodi BBC.

U ranijim izvještajima se tvrdilo da se vode borbe između nigerijskih snaga sigurnosti i oružanih grupa u državi Bauči, u jednoj od 12 država na sjeveru Nigerije koja je nastanjena pretežno muslimanima. Prije devet godina ta država je počela da provodi šerijatsko pravo, što je izazvalo sukobe s pripadnicima lokalne kršćanske manjine, u kojima je ubijeno na hiljade ljudi.

Jedan od vođa pobunjeničke grupe Boko Haram, koji se suprotstavlja zapadnjačkom obrazovanju i zalaže se za prihvatanje šerijatskog prava u cijeloj Nigeriji, zaprijetio je novim napadima, navodi Reuters.

"Mi ne vjerujemo u zapadnjačko obrazovanje. Ono iskrivljuje naše ideale i vjerovanja. To je razlog zašto smo mi ustali da odbranimo našu religiju", naveo je pobunjenik.

U Nigeriji ima ukupno 36 država u kojima živi 150 miliona ljudi, pretežno podijeljenih između muslimana i kršćana koji žive mirno jedni pored drugih, mada je, kako navodi BBC, bilo povremenih "čarkanja" na vjerskoj osnovi. U toj zapadnoafričkoj državi živi više od 200 etničkih grupa u kojoj je, podsjeća Reuters, od 1967. do 1970. godine u građanskom ratu život izgubilo milion ljudi.