Svijet
0

U New Yorku zaključena deklaracija o ključnim zadacima nezavisnog Kosova

FENA
Konferencija, održana protekla tri dana u New Yorku, o izazovima koje očekuju Kosovo u prvih 120 dana nakon utvrđivanja konačnog statusa, okončana je u nedjelju navečer usvajanjem deklaracije Kosovskog pregovaračkog tima o ključnim zadacima koji pred njima predstoje, javljaju u ponedjeljak kosovski mediji na albanskome i RTV Kosova.

Konferenciju je organizirala američka zaklada Rockefeller Brothers i tri druge organizacije, a imala je za cilj pripremu strategije za prvih 120 dana nezavisnog Kosova.

U radu konferencije sudjelovali su i na njoj govorili i bivši američki predsjednik Bill Clinton, bivša američka državna tajnica Madeleine Albright, državni podtajnik Nicholas Burns i diplomat Richard Holbrooke.

U Deklaraciji, nazvanoj Pokantikosa, članovi Pregovaračkog tima - predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu, premijer Agim Ceku, predsjednik Skupštine Kosova Kole Berisha, predsjednik vodeće oporbene Demokratske partije Kosova Hashim Thaci i predsjednik Reformističke partije ORA Veton Surroi, koji su vodili dosadašnji pregovarački proces o statusu Kosova - izrazili su predanost i spremnost za uspostavu države temeljene na zakonima i izgradnju multietničkog i bogatog društva.

U deklaraciji, u kojoj se navode ključni zadaci koje treba realizirati tijekom razdoblja tranzicije, uz ostalo stoji kako će se organizirati opći izbori na Kosovu najkasnije šest mjeseci nakon proglašenja neovisnosti, a jedan od glavnih prioriteta biti će pomirenje između etničkih zajednica Kosova. Pregovarački tim drži veoma značajnim povratak izbjeglih i rasvjetljavanje sudbine nestalih.

Pregovaračka ekipa zauzima se za provedbu "Ahtisaarijeva paketa" kao općeg okvira za novu državu te za usvajanje novog ustava. Također ističe se važnost diplomatskih aktivnosti, posebice kako bi se osiguralo usvajanje Rezolucije o Kosovu na Vijeću sigurnosti UN-a.

Kosovski pregovarački tim angažirat će se na izgradnji novih miroljubivih i produktivnih odnosa sa susjedima Kosova, uključujući Srbiju, kao i na dobrim odnosima s međunarodnom zajednicom, posebice s predloženom međunarodnom civilnom i vojnom misijom.

Najavljeno je da će se istodobno raditi na učlanjivanju Kosova u glavne međunarodne organizacije, posebno UN, međunarodne financijske institucije i NATO, te na prijemu u EU.

Tokom razdoblja tranzicije u prvih 120 dana predviđa se i održavanje međunarodne donatorske konferencije kao i određivanje prihvatljivih državnih simbola.

Prema ocjenama kosovskih medija, deklaracija Pregovaračkog tima Kosova rezultat je još jednog pokušaja međunarodne zajednice da usmjeri pozitivnu političku energiju kosovskih političkih čelnika za formiranje države. Listovi ističu kako je prvih 120 dana nakon određivanja statusa odlučujuće za utvrđivanje je li Kosovo na dobrome putu.