{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U New Yorku počinje najveći skup šefova država i vlada u historiji

N
NINA
14.9.2005. u 11:07
0
0
U New Yorku počinje najveći skup šefova država i vlada u historiji
0
U New Yorku počinje najveći skup šefova država i vlada u historiji
U New Yorku danas počinje godišnje zasjedanje Glavne skupštine Ujedinjenih naroda kojem će prisustvovati više od 150 šefova država i vlada.
Ovaj se skup već sada naziva najvećim okupljanjem svjetskih čelnika u historiji. Kako javlja Glas Amerike, trodnevni skup prvobitno je bio zamišljen kao mjesto na kojem će se najviše govoriti o međunarodnim naporima da se okonča siromaštvo u Trećem svijetu, ali i o promociji ljudskih prava i reformama u samoj svjetskoj organizaciji.

Jučer je postignut kompromis glede završne deklaracije, koja će biti usvojena posljednjeg dana summita, u petak. Glavni sekretar Ujedinjenih naroda Kofi Annan je izjavio da je prihvaćanje paketa reformi svjetske organizacije – iako u nešto manje ambicioznoj verziji – svejedno “važan korak naprijed”.

No, čelnik svjetske organizacije je, kako javlja Glas Amerike, napomenuo da prihvaćeni, kompromisni paket reformi ima svoje nedostatke. Annan je rekao da se usvojeni prijedlog može nadograditi, međutim, glavni će izazov biti njegova primjena.

Kofi Annan je posebno kritizirao činjenicu što dokument ne sadrži poglavlje o razoružanju odnosno borbi protiv proliferacije, što je nazvao“pravom sramotom”.

Američki ambasador u Ujedinjenim narodima John Bolton izjavio je da je razočaran nekim od kompromisa koji su morali biti učinjeni, prije svega na području poboljšanja upravljanja svjetskom organizacijom. Međutim, Sjedinjene su Države ohrabrene činjenicom da usvojeni paket reformi sadrži brojne prioritete u vezi s borbom protiv terorizma i na području zaštite ljudskih prava.

Nekoliko država, među njima Kuba i Venezuela, kritizirale su usvojeni kompromisni prijedlog reformi, izjavivši da on predstavlja pobjedu moćnih država, na uštrb siromašnijih zemalja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: