Svijet
0

U New Yorku ništa novo, Rusija odbija nezavisnost Kosova

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Zapad i Rusija ni poslije još jednog kruga konsultacija održanih danas u New Yorku nisu uspjeli da približe stavove o načinu rješavanja statusa Kosova, čime je u pitanje dovedena sudbina još jednog, petog po redu, američko-britanskog prijedloga rezolucije o toj pokrajini, rečeno je agenciji Tanjug u Vijeću sigurnosti.

Tokom dana u New Yorku je održana serija susreta diplomata na raznim nivoima, od eksperata VS, skraćenog sastava predstavnika Kontakt grupe, te bilateralnih razgovora između predstavnika zapadnih država i Rusije, ali - bez napretka u približavanju stavova o najnovijem nacrtu kosovske rezolucije.

Nova serija susreta uslijedila je nakon što su Beograd i Moskva, gotovo istovremeno, odbacili novi američko-evropski nacrt rezolucije.

Suštinu zamjerki Moskve, kako su za Tanjug objasnili ruski diplomati, predstavlja "nastavak insistiranja Zapada na nezavisnosti Kosova", kao i pokušaj da se taj cilj "zamaskira novim rječnikom" upotrijebljenim u posljednjem nacrtu rezolucije.

Daljnji raspored poteza i razvoj događaja u sjedištu svjetske organizacije u ovom trenutku niko nije spreman da prognozira.