Svijet
0

U neredima u Mađarskoj 19 povrijeđenih

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Devetnaest osoba, većinom policajaca, povrijeđeno je u Budimpešti u sukobima između desničarskih ekstremista i policijskih snaga u ponedjeljak navečer, uoči 51. godišnjice revolucije iz 1956. godine, saopćila je u utorak policija.

Četrnaest policajaca i pet civila, među kojim je bilo novinara, lakše je ranjeno, a dvadesetak osoba je uhapšeno, izjavio je na konferenciji za štampu šef državne policije Jozsef Bencze.

Mađarska policija je u ponedjeljak navečer na nedozvoljenom skupu rastjerala šmrkovima vode i suzavcem nekoliko stotina desničarskih militanata koji su na nju bacali Molotovljeve koktele, javila je agencija AFP.

Poslije dozvoljenog okupljanja u centru Budimpešte, mladi pripadnici desničarskih formacija, kao što su "Pokret za nacionalnu samoodbranu", "Udruženje 64 regije" (aluzija na Veliku Mađarsku otprije Prvoga svjetskog rata) i stranke Jobbik, došli su u Operu, iako je taj skup zabranjen.

Socijalistički premijer Ferenc Gyurcsany je povodom nacionalnog praznika tu održao govor, zbog čega je oko ove impozantne zgrade uspostavljena sigurnosna zona.

Centar Budimpešte je 23. oktobra 2006. godine bio pozornica žestokih sukoba između desničarskih demonstranata i snaga reda prilikom obilježavanja 50. godišnjice revolucije iz 1956. godine. U sukobima je bilo nekoliko stotina ranjenih, a policija je optužena da je bila previše nasilna.