Dan referenduma
33

U neredima u Kataloniji povrijeđeno 38 ljudi, većina glasačkih mjesta i dalje otvorena

Klix.ba
(Foto: AFP)
Sukobi policije i katalonskih građana koji su danas izašli kako bi dali svoj glas na referendumu o nezavisnosti te španske pokrajine prerasli su u nerede u kojima je povrijeđeno najmanje 38 osoba.

Specijalci su dobili naredbu da spriječe održavanje referenduma, a nakon prvobitnih naguravanja sa glasačima na pojedinim glasačkim mjestima te oduzimanja glasačkih kutija i listića, situacija je počela poprimati haotičan ton.

Prema navodima katalonske vlade, najmanje 38 osoba zatražilo je ljekarsku pomoć, a u regionalnom centru Barceloni svjedoci su snimili kako policija ispaljuje gumene metke na okupljene građane tokom protesta za referendum.

Iako su većini povrijeđenih konstatovane lakše tjelesne povrede, fotografije i videi sa glasačkih mjesta prikazuju agresivnost i nasilje.

Katalonski predsjednik Carles Puigdemont poručio je novinarima da "nasilje neće spriječiti Katalonce da glasaju", a podršku mu je među prvima pružila škotska premijerka Nicola Sturgeon napisavši na Twitteru da su šokantni prizori iz pojedinih dijelova Katalonije nepotrebni te da ljude treba pustiti da glasaju.

Nešto iza podneva na internetu je objavljena mapa sa lokacijama biračkih mjesta širom Katalonije, na kojoj su crvenom tačkom označena ona koje je policija zatvorila. Rečeno je da je oko 73 posto lokacija i dalje otvoreno za glasanje.