Svijet
0

U neredima u Francuskoj zapaljeno 367 automobila

FENA
U Francuskoj je u noći s nedjelje na ponedjeljak zapaljeno 367 automobila i uhapšeno 270 osoba, nakon nereda u Parizu i drugim gradovima koje je izazvala pobjeda desničarskog kandidata za predsjednika Nicolasa Sarkozyja.

Ali, općenito, "drugi krug predsjedničkih izbora nije doveo do velikih nereda u osjetljivim kvartovima gradova i samo su neke male grupe podmetnule vatru u kantama za smeće i u atomobilima", saopćila je glavna policijska uprava, javio je AFP.

Postojala je bojazan prije drugog kruga predsjedničkih izbora da će se ponoviti sukobi kao što su bili oni koji su zahvatili zemlju ujesen 2005. godine, pa su pojačane policijske snage.

Socijalistička kandidatkinja Segolene Royal je upozorila u petak da bi moglo doći do nereda ako pobijedi njen desničarski protivnik, bivši ministar unutarnjih poslova kojeg mnogi mladi ljudi u siromašnim predgrađima smatraju neprijateljem.

U noći s nedjelje na ponedjeljak, "u Lyonu, Nantesu (Nant), Parizu, Toulouseu (Tuluz) i Rennesu (Ren) grupice koje su inicirali ljevičarski, nezavisni i anarhistični pokreti sukobile su se sa snagama reda i tom prilikom je ranjeno 28 policajaca".