|

U neredima pet mrtvih, 128 ranjenih

U neredima pet mrtvih, 128 ranjenih
0
F
FENA
21.2.2011. u 15:11
0
komentara
0

dijeljenja
U neredima pet mrtvih, 128 ranjenih Foto: AFP
Pet soba je izgubilo život, a 128 povrijeđeno, među kojima 115 pripadnika snaga reda, u neredima nakon mirnih demonstracija koje su se odvijale u nedjelju u Maroku, saopćile su vlasti u ponedjeljak.
"Pet ugljenisanih tijela je pronađeno u jednoj od zapaljenih bankovnih filijala u gradu Al-Hoceima" na sjeveru zemlje, izjavio je ministar unutarnjih poslova Taib Cherkaoui za štampu.

Istraga je u toku, dodao je ministar i precizirao de je uhapšeno 120 osoba nakon nereda u neoliko gradova, prenio je AFP.

Hiljade ljudi su demonstrirale u nedjelju u Maroku tražeći političke reforme i ograničavanje kraljeve vlasti, na poziv koji su mladi uputili na Facebooku, a zatim isto učinile i razne nevladine organizacije.

Ministar je ocijenio da su "demokratska praksa" u Maroku i "pravo na slobodu izražavanja koje zemlja poznaje" učinili da se demonstracije u nedjelju "odvijaju u mirnoj klimi".

Neredi su izbili poslije demonstracija u gradovima Tanger, Tetuan, Larache, Al-Hoceima na sjeveru, Marrakech i Guelmin na jugu i u Sefrou, kad su se maloljetnici i huškači domogli droge i alkohola u jednoj carinskoj zgradi.

Cherkaoui je izjavio da su zapaljene ili oštećene 33 javne zgrade, 24 bankovne filijale, 50 trgovina i 66 vozila.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.