{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U nedjelju se obilježava Dan krivične pravde

F
16.7.2011. u 19:46
0
1
U nedjelju se obilježava Dan krivične pravde
0
U nedjelju se obilježava Dan krivične pravde
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) obilježit će u nedjelju, 17. jula, prvi Međunarodni dan krivične pravde, dan posvećen proslavi razvoja i dostignuća međunarodnih institucija krivičnog pravosuđa.
Datum 17. juli je odabran jer je na taj dan usvojen Rimski statut, sporazum kojim je osnovan Međunarodni krivični sud. Svrha obilježavanja ovog dana je da se proslave koraci koje je međunarodna zajednica preduzela u cilju postizanja zajedničkog cilja globalne pravde i podsticanja dijaloga među pobornicima međunarodne pravde širom svijeta, saopćeno je u subotu iz ICTY-a.

Povodom obilježavnja prvog Međunarodnog dana krivične pravde predsjednik Međunarodnog suda, sudija Patrick Robinson osvrnuo se na pionirsku ulogu ICTY-a u razvoju međunarodnog sistema krivičnog pravosuđa: "Zastavši na Međunarodni dan krivične pravde kako bismo se osvrnuli na napredak postignut na ovom polju, ovo je prilika da proslavimo dostignuća ICTY-a, kao i da podignemo svijest o pionirskim doprinosima koje je on dao širem cilju međunarodne pravde”.

Osvrnuvši se na trajnu vrednost i simboliku Međunarodnog dana krivične pravde, tajnik Međunarodnog suda John Hocking rekao je: "U dugoročnom smislu, Međunarodni dan krivične pravde će služiti kao prilika da se jednom godišnje osvrnemo na nasljeđe rada Međunarodnog suda, njegova dostignuća, njegov uticaj na zajednice u bivšoj Jugoslaviji i njegov ogroman doprinos razvoju međunarodnog pravosuđa i istaknemo ih”.

U svrhu ovogodišnje proslave, koju predvodi Međunarodni krivični sud (MKS/ICC), MKSJ/ICTY je dao svoj doprinos sadržajima na svojoj internet stranici o 17. julu i Facebook stranici, koji su posebno kreirani ovim povodom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: