Haiti
0

U nedjelju drugi pokušaj izbora predsjednika

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Haićani u nedjelju biraju predsjednika između muzičke zvijezde i pravnice, no drugi izborni krug mogao bi biti zasjenjen povratkom bivšeg predsjednika Jean-Bertranda Aristidea iz egzila, najpopularnijeg političara u najsiromašnijoj američkoj zemlji koja se mukotrpno oporavlja od lanjskog potresa.

Sjedinjene Američke Države, koje su Aristidea prebacile s Haitija tokom pobune prije sedam godina, strahuju da će on pokušati utjecati na izbore i pozvale su ga neka ne dolazi prije izlaska na biralište. Taj 57-godišnji bivši predsjednik, kojega su naoružani pobunjenici svrgnuli 2004., još ima fanatične sljedbenike među haićanskom sirotinjom, ali izaziva i najviše podjela, piše agencija Reuters.

Čak i bez Aristideova povratka izborna komisija, strani partneri i humanitarne organizacije očajnički se nadaju da izbori neće prerasti u kaos, nemire i izborne prijevare, a svega je bilo u prvom krugu u novembru u toj zemlji od devet miliona stanovnika, jednoj od najsiromašnijih i najmanje funkcionalnih država u svijetu.

Čak 80 posto stanovništva živi s manje od dva dolara na dan, a čak 50 posto s manje od dva dolara na dan. Nezaposlenost iznosi od 70 do 80 posto, a novu traumu donio je lani katastrofalan potres koji je usmrtio najmanje 250.000 ljudi, piše agencija AFP.

Michel "Sweet Mickey" Martelly, muzička zvijezda bez iskustva u politici suprostavit će se u drugom izbornom krugu profesorici prava Mirlande Manigat, koja je u prvom krugu dobila više glasova.

Popularan i bogat Martelly (50), vodi prema anketama pred drugi izborni krug koji se prvi put održava na Haitiju i prvi put kandidati dolaze iz tako različitih sredina.

Manigat (70), pravnica specijalizirana za ustav i obrazovana na Sorbonnei, bivša je senatorica i supruga bivšeg predsjednika Leslija Manigata koji je bio svrgnut s vlasti državnim udarom nakon izbora 1988.

Svog protukandidata opisuje kao opasnog neiskusnog novaka, a njegove fanatične mlade sljedbenike odjevene u ružičasto naziva "ružičastom policijom" koja bi mogla postati "elitna garda" buduće diktature.

"Imam čiste ruke", uzvraća Martelly jer se dosad nije bavio politikom. U izbornoj kampanji pjevač je obećao učiniti sve kako bi "stotine hiljada djece, žena i muškaraca" koji od potresa 12. januara 2010., žive u improviziranim šatorima, izvukao iz tog "ruskog ruleta epidemije, gladi, bijede. Igra je predugo trajala".

I za Manigat je prioritet maknuti ljude iz improviziranih šatorskih nasilja, no u kampanji se suzdržavala iznositi obećanja koja nije moguće ispuniti. Dosadašnje su vlade bile "nesposobne i korumpirane", tvrdi i poziva na radikalnu promjenu stajališta.

Napose je Manigat zabrinuta za mlade ljude "izložene svakojakim kušnjama", dok država za njih ne čini ništa. Bude li izabrana Manigat ne računa na odlazak UN-ovih snaga na Haitiju, jer oni garantuju sigurnost.