Svijet
0

U nasilju u Mogadishu u 2007. ubijeno 6.500 civila

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U sukobima u glavnom gradu Somalije Mogadishu u prošloj godini je ubijen 6.501 civil, a ranjeno 8.516, saopćila je lokalna organizacija Elman za mir i ljudska prava.

Ta organizacija također navodi da je za godinu dana 1,5 miliona ljudi u Mogadishu bilo primorano napustiti svoje domove zbog nasilja koje je počelo pobunom zbog svrgavanja jednoga islamističkog pokreta.

Predsjednik organizacije Elman Sudan Ali Ahmed okrivljuje etiopske snage, koje podržavaju privremenu vladu Somalije, za većinu smrti civila koji, kako kaže, često ginu uhvaćeni u razmjenu vatre etiopskih vojnika i islamističkih gerilaca, javio je Reuters.

On je kazao kako vjeruje da Sjedinjene Države finansiraju Etiopiju da bi držala svoje vojnike u Somaliji, pa bi SAD, kako smatra, morale snositi dio krivice za civilne žrtve.

"Međunarodna zajednica mora intervenirati u somalskom slučaju kako bi natjerala Etiopljane da odu. Istovremeno treba da dovede zajedničke međunarodne mirovne snage koje bi pružile sigurnost zemlji", rekao je Ahmed na konferenciji za štampu.

Somaliju razdire nasilje otkako su militantne vođe 1991. godine svrgnule s vlasti diktatora Mohammeda Siyada Barra.

Na vlasti u zemlji sada je prijelazna vlada, koja je formirana nakon 14 neuspjelih pokušaja da se učvrsti centralna vlast u zemlji.