Nakon presuda islamistima
0

U nasilju u Bangladešu ubijene 52 osobe

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Novi sukobi izbili su u petak u Bangladešu, nakon kojih je broj ljudi ubijenih u nasilju izazvanom presudama islamističkim čelnicima zbog ratnih zločina počinjenih tokom rata za nezavisnost iz iz 1971. gosdine porastao na 52.

Vozač rikše ubijen je nakon što su se na stotine vladinih pristalica i sljedbenika stranke Jamaat-e-Islami sukobili na pijaci u sjevernoj oblasti Gaibandha, izjavio je lokalni policijski načelnik Nahidul Islam za AFP.

Mjere sigurnosti pojačane su oko hiljada džamija širom te većinski muslimanske zemlje uoči molitve petkom, dok su granični stražari raspoređeni u velikim gradovima.

U četvrtak su sukobi izbili širom zemlje nakon što je potpredsjednik Jamaata osuđen na smrt, nakon što je proglašen krivim za ubistva, progone na vjerskoj osnovi i silovanja tokom rata za nezavisnost Bangladeša iz 1971. godine.

Delwar Hossain Sayedee, koji sada obavlja dužnost imama, treći je islamistički čelnik koga je osudio sud, čije su ranije presude izazvale zgražanje islamista, koji tvrde da je sud uspostavljen samo radi poravnanja računa, a ne radi ostvarenja pravde.