Svijet
0

U nasilju u Afganistanu ubijeno 25 talibana i sedam civila

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Talibani su napali iz zasjede snage koalicije pod američkim vodstvom i afganistanske policije koje su pratile konvoj sa zalihama u južnom Afganistani, izazivajući 10-satnu bitku u kojoj je prema navodima koalicije ubijeno 25 pobunjenika, dok su mještani javili u ponedjeljak da je sedam civila također poginulo.

Na sjeveru zemnlje bombaš-samoubica napao je u ponedjeljak strance u vozilu, ubivši dvoje afganistanskih civila i ranivši još dvoje, saopćili su zvaničnici.

Nasilje na jugu zemlje izbilo je u nedjelju kada su dvije bombe eksplodirale pokraj konvoja afganistanske policije i koalicije nakon čega su ih talibanski borci napali iz zasjede dok su pratili 24 kamiona sa zalihama u pokrajini Helmand, navodi se u koalicijskom saopćenju u ponedjeljak.

U eksploziji je ubijen jedan afganistanski vozač i ranjena tri koalicijskih vojnika, dodaje se u saopćenju.

Pobunjenici su potom otvorili vatru iz ručnih raketnih bacača i malokalibarskog oružja, izazivajući 10-satnu bitku i zračne udare u kojima je ubijeno "oko 25 neprijateljskih boraca", navodi se u saopćenju.

Koalicija je saopćila da je "jedan neprijateljski borbeni položaj" uništen i da "nije javljeno o afganistanskim civilnim žrtvama".

Abduil Qudus, mještanin iz oblasti Gereshk u Helmandu, izjavio je, međutim, za Associated Press putem telefona da je u zračnim udarima pogođeno civilno područje.

"Oni su došli i bombardovali kuće nevinih ljudi. Tri kuće su uništene. Sedam osoba, među kojima ima žena i djece, ubijeno je, a 10-15 ih je ranjeno. Mještani još tragaju za nestalim osobama", kazao je.

Drugi mještanin, Abdul Wahid, izjvio je da su zračni udari pogodili područje oko 16 kilometara od mjesta zasjede na konvoj na glavnom autoputu.

Nije bilo nikoga ko bi mogao potvrditi tvrdnje koalicije i mještana na udaljenom mjestu bitke. Talibanski borci često traže utočište u civilnim kućama, odakle pucaju na američke i NATO-ove snage, pa kuće postaju metom napada.

Civilne pogibije predmetom su aktuelnog spora između vlade predsjednika Hamida Karzaija te američkih i NATO-ovih snaga.

Iako strane trupe tvrde da čine sve što je u njihovoj moći da izbjegnu civilne žrtzve, oko 135 civila je ubijeno u ovoj godini u američkim i NATO-ovim vojnim akcijama, sudeći po brojkama Associated Preessa zasnovanim na svjedočenjima američkih, afganistanskih i UN-ovih zvaničnika.

U sjevernoj pokrajini Kunduz bombaš-samoubica napao je strance u njihovom vozilu, ali su oni ostali nepovrijeđeni u eksploziji, saopćio je policijski načelnik Kunduza, general Ayub Salangi. Dvoje civila u automobilu u blizini ubijeno je, kazao je on.

Direktor pokrajinskog odjela za zdravstvo Azizullah Safer saopćio je da je dvoje civila također ranjeno.

Sjeverni Afganistan obično je uglavnom mirno područje, ali je Kunduz bio poprište nasilja posljednjih mjeseci. U posljednjem samoubilačkom napadu na prometnoj tržnici prije devet dana ubijena su tri njemačka vojnika i sedam civila.

Nasilje se naglo pojačalo u Afganistanu u posljednjih nekoliko sedmica. Više od 1.800 ljudi ubijeno je u nasilju povezanom s pobunom u ovoj godini, sudeći po brojkama AP-a.